fejlec
 
Kezdőoldal
A bioméhészetről
A mézről
Magunkról
Termékeink
Galéria
Elérhetőségünk
 
 

A bioméhészetről

Mai modern világunkban a tiszta környezet, a vegyszermentes termék hiánycikk. Még a természetesnek hitt méhészeti termékek is tartalmazhatnak többé-kevésbé vegyszermaradékot. Hogy miért? Elsősorban a mezőgazdaság kemizálása, az ipari termelés, és a gépjárműpark növekedése felelős azért, hogy káros idegen anyag mutatható ki a méheknek nektárt és virágport biztosító növényekben. Másrészt a világ fejlődése - a távolságok áthidalása a Földön - azt is eredményezte, hogy korábban nem ismert, vagy a világ más részén nem jelentős kár illetve kórokozók jelentek meg a méhesben.

Ezek közül a legjelentősebb a 80-as évek elején a nagy ázsiai méhatka (Varroa jacobsini) megjelenése volt, mely alapjában véve rengette meg az ágazatot. Súlyos veszteségeket, sőt időnként teljes pusztulást is okozott a méhészetekben. A túléléshez szükségessé vált az atkaölő szerek rendszeres, módszeres és következetes használata. Mindezek mellett a gyengült ellenálló képességű méhek védelmére, a termelés hatékonyabbá tétele érdekében a méhészek más betegségekre is felhasználnak kemikáliákat, antibiotikumot. Ez azt eredményezte, hogy mára a természetesnek hitt méhészeti termékek is tartalmazhatnak többé- kevésbé vegyszermaradékot.

Mi tehát a megoldás? Az ökológiai gazdálkodás. A méhek csak olyan növénykultúrákról gyűjthetnek, amely bizonyítottan mentes bármilyen idegen anyagtól. A méhész feladata továbbá, hogy méheit a legkisebb háborgatás mellett a legnagyobb körültekintéssel gondozza. Csak természetes gyógyhatású szerekkel kezelheti a méhcsaládokat, a mézben és viaszban nem lehet idegen anyag a legkisebb mértékben sem! Minden termék a legszigorúbb ellenőrzéseken megy keresztül, amíg a fogyasztóig jut.

 
 
eler

kaptar

mehek

uveg

virag